![](/media/lib/294/n-dermatohomoeus-maliauensis-fe52cd76d2daba0ad6acb1bc839c44e9.jpg)
Borneański sukces nauki obywatelskiej
7 grudnia 2017, 06:13Dopiero co przeszkoleni naukowcy amatorzy odkryli w hotspocie bioróżnorodności na Borneo 6 nowych gatunków chrząszczy.
![](/media/lib/286/n-woda-z-kranu-2c9e704a3662e557e3ebe04195bc53dd.jpg)
Lit z wody pitnej korzystnie wpływa na długość życia pacjentów z alzheimerem
6 grudnia 2017, 13:00Lit w wodzie pitnej korzystnie wpływa na długość życia chorych z alzheiemerem (ChA). Z badań przeprowadzonych w Teksasie wynika także, że jeśli w wodzie znajduje się konkretna ilość tego pierwiastka, spadają wskaźniki cukrzycy i otyłości - ważnych czynników ryzyka ChA.
![](/media/lib/153/n-twarz-d5938673e42b2385987ca203f2b22083.jpg)
Lata po próbie samobójczej we krwi kobiet utrzymuje się obniżony poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego
6 grudnia 2017, 12:10W porównaniu do kobiet, który nigdy nie targnęły się na własne życie, we krwi pań z historią prób samobójczych występuje niższy poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (ang. brain-derived neurotrophic factor, BDNF).
![](/media/lib/294/n-szampan-27692d7b666ff8d2c9a2ba5d69917c63.jpg)
Sprzyjając tworzeniu dużych bąbelków, jednorazowe kubki psują smak szampana
6 grudnia 2017, 06:19Choć dla niektórych brzmi to jak truizm, dopiero ostatnio badania potwierdziły, że jednorazowe kubeczki negatywnie wpływają na smak szampana. Okazuje się bowiem, że tworzące się w nich bąbelki dłużej przywierają do ścian naczynia i osiągają większe rozmiary. Tymczasem wielkość bąbelków stanowi ważną miarę jakości win musujących, w tym szampana.
![](/media/lib/294/n-notatnik-6c244b2b748baaf94cf3f3b65990395b.jpg)
Ręczność widoczna już w 18. tygodniu ciąży
5 grudnia 2017, 10:47Preferencje ręki są widoczne już w 18. tygodniu ciąży. Obserwując parę typów ruchów płodów, włoscy naukowcy potrafili trafnie przewidzieć ręczność dziecka w wieku 9 lat.
![](/media/lib/294/n-migdaly-i-czekolada-c9b3d121873a11bbf9ad00d896141b1f.jpg)
Migdały, gorzka czekolada i kakao - doskonałe trio na obniżenie złego cholesterolu
5 grudnia 2017, 06:12Codzienne jedzenie migdałów - samych bądź w zestawie z gorzką czekoladą i kakao - może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.
![](/media/lib/294/n-chou-kun-hsuan-z-tecza-w-tle-ce5bbf67135f04c12820fbc339d75448.jpg)
Najdłużej utrzymująca się tęcza trwała blisko 9 godzin
4 grudnia 2017, 16:32Trzydziestego listopada nad Tajpej w pobliżu Chinese Culture University (CCU) przez prawie 9 godzin utrzymywała się tęcza. Wg eksperta od meteorologii, doszło do pobicia rekordu sprzed 23 lat, gdyż 14 marca 1994 r. tęcza utrzymywała się nad Sheffield w hrabstwie South Yorkshire "tylko" przez 6 godzin: od 9 do 15.
![](/media/lib/294/n-sztywne-wyspy-w-blonie-8be85550400ac7e3a69682976c52ced8.jpg)
Nasycone kwasy tłuszczowe tworzą sztywne wyspy w błonie, które stopniowo uszkadzają komórki
4 grudnia 2017, 12:31Badanie obrazowe zespołu z Uniwersytetu Columbia pokazuje, w jaki sposób nasycone kwasy tłuszczowe uszkadzają komórki.
![© NIH](/media/lib/104/n-1203158407_942034-177b24ea70a4db96e3996fae37399385.jpeg)
Antybiotyki mogą zmniejszać zdolność komórek odpornościowych do zabijania bakterii
1 grudnia 2017, 16:08Antybiotyki mogą zmniejszać zdolność komórek odpornościowych do zabijania bakterii. Co więcej, zmiany zachodzące w środowisku chemicznym chronią patogeny.
![](/media/lib/294/n-krowy-ecaa91bae5e2f0a899510a571964d2b0.jpeg)
Jak gryzące owady znajdują ciemne krowy na ciemnym tle? Kluczem jest spolaryzowane światło
1 grudnia 2017, 12:41W zeszłym roku prof. Susanne Åkesson z Uniwersytetu w Lund dostała Ig Nobla za swoje badania z 2010 r., w których wykazała, że ciemno umaszczone konie są częściej gryzione przez bąki (Tabanidae). Niezrażona, kontynuowała jednak eksperymenty i wykazała, w jaki sposób samice tych owadów są w stanie znaleźć ciemne zwierzęta na równie ciemnym tle.